ASK logo

pintihuisplafond

De Spinoza studiegroepen of verdiepingscursussen zijn een vervolg op de introductie cursussen en een mooie manier om wat dieper in de Spinoza materie te duiken. De Ethica (in het kort) is een vaak terugkerende cursus. Recente studiegroepen hadden verder bijv. als thema: 'Spinoza en kunst' en 'De passies van ziel en lichaam, Descartes en Spinoza' (door Anne Woordward), 'Spinoza en vrijheid, 'Het Theologisch-politiek Traktaat' en 'De actualiteit van Spinoza's analyse van onze emoties' (door Henri Krop) en 'De God van Spinoza in historisch-filosofisch perspectief' (door Ton de Kok).

Voor een studiegroep is basiskennis van Spinoza's gedachtegoed zeker een vereiste.
Ook is het raadzaam (gewenst) om een Ethicavertaling bij de hand te hebben.
Er zijn meerdere versies in de handel die allen zo hun eigen 'aardigheden' hebben en het is leuk om het verschil ertussen in de bijeenkomsten te kunnen vergelijken.  

De 3 nieuwe geplande studiegroepen (van 5 bijeenkomsten -1e helft 2024) zijn inmiddels volgeboekt !
Om een idee te geven van het huidge aanbod laten we de lopende cursussen hieronder nog even staan.

Houdt de nieuwsbrief in de gaten voor de volgende cursusronde in het najaar.


Blijf op de hoogte van het aanbod middels de nieuwsbrief.
(aanmelden onderaan deze pagina of via deze link: 
https://laposta.nl/f/ss6ieomgyd9n)

Check na aanmelding ook met regelmaat de mappen 'ongewenst' of 'spam', en voeg voor een goede ontvangst het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan uw adresboek. 

Voor verdere vragen kunt u zich wenden tot Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 
---------------

1 > Spinoza en romantische/moderne kunst
Deze cursus is helaas volgeboekt. U kunt zich niet meer opgeven!


T.W. Adorno:

Die Kunst bedarf der
Philosophie,
die sie interpretiert, 
um zu sagen was sie 
nicht sagen kann,
während es doch nur
von Kunst gesagt 
werden kann,
indem sie es nicht
sagt. 

Deze cryptische uitspraak van Adorno wordt als model genomen voor de paradoxale relatie die Spinoza met kunst lijkt te hebben. Enerzijds is er geen enkele filosoof die zoveel kunstenaars, dichters en musici geïnspireerd heeft. Anderzijds heeft Spinoza heel bewust geen esthetiek geschreven en, in de woorden van James Morrison, staat zijn soort filosofie en geestesgesteldheid misschien wel fundamenteel vijandig tegenover kunst en schoonheid.

Deze cursus is een vervolg op de twee eerdere cursussen over Spinoza en Kunst, maar is ook prima geschikt voor hen die die cursussen niet hebben gevolgd. 

  • In Sessie 1 bespreken we de relatie tussen Spinoza’s filosofie en kunst in het algemeen.
  • In Sessie 2 verdiepen we ons in wat Spinoza de ‘intuïtieve kennis’ noemt en hoe die zich verhoudt tot het perspectief van kunst en kunstenaars. Een extra vraag daarbij is of AI ooit toegang tot de intuïtieve kennis zou kunnen hebben. 
  • Sessie 3 gaat specifiek over literatuur en poëzie - van Goethe, Nietzsche en de Nederlandse tachtigers tot aan Johannes Dérmouw en Judith Herzberg. 
  • Sessie 4 gaat over Spinoza en beeldende kunst - van Karl Bauer tot Picasso, Mondriaan, Shoshanna Brombacher en Anselm Kiefer.
  • Sessie 5 gaat over muziek – van Beethoven tot Daniel Barenboim, Simeon ten Holt en Theo Loevendie.


Spinoza en romantische/moderne kunst (in 5 bijeenkomsten)
Datawoensdagmiddag 17 jan – 24 jan – 31 jan – 7 feb – 14 feb
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Plaats : OBA Oosterdok - Zaal 3.1 (Oosterdokseiland, nabij Amsterdam CS)
Kosten: 90 euro
Cursusbegeleider: Anne Woodward

---------------

 

2 > Epicurus, Spinoza, Nietzsche – een interessante filosofische lijn.
Deze cursus is helaas volgeboekt. U kunt zich niet meer opgeven!


De voornaamste gemeenschappelijk thema’s die bij deze drie filosofen besproken worden zijn:

  1. Een gelukkig huwelijk tussen deugd en plezier.
  2. Een radicale religiekritiek.
  3. Een streven naar vrijheid als zelfredzaamheid.
  4. Een natuurlijke vreugde en een goddelijk geluk dat ons erfdeel is.
  5. De redding van de mens in dit leven en niet in de dood of een hiernamaals. 

Hoe kunnen we gelukkig en vrij zijn in een doelloos en onverschillig universum waar God ons niet liefheeft of voor ons zorgt en waar we onderworpen zijn aan onveranderlijke natuurwetten? Enerzijds gedreven door ons aangeboren verlangen naar een oneindig leven en anderzijds beseffend dat we moeten sterven, hoe kunnen we ooit gemoedsrust vinden?

Dat zijn de nuchtere filosofisch/ethische vragen van zowel Epicurus, Spinoza als Nietzsche. Er zijn maar weinig filosofen die deze vragen zo illusieloos en radicaal hebben gesteld. Opmerkelijk is dat hun antwoorden, even radicaal en revolutionair als hun uitgangspunten, een groot optimisme uitdrukken en aantonen dat we, ondanks of liever dankzij deze ogenschijnlijk grimmige omstandigheden, een stabiele staat van vreugde en gelukzaligheid kunnen bereiken.

Spinoza en de Epicuristen stellen dat we kennis nodig hebben, en een vastberadenheid om die kennis in ons leven toe te passen, om ons hoogste goed te bereiken. Maar dit pad naar ons geluk is, hoewel moeilijk, bij elke stap vreugdevol. Daarbij moeten we onze gevoelens niet uitroeien of te onderdrukken, maar juist gebruiken als ethische waarden. Plezier is een bron van kracht. Nietzsche geeft hier zijn eigen laatromantische draai aan en spreekt van een opperste eenzaamheid (n.b. alleen bij het lezen van Spinoza ervaart hij, in zijn eigen woorden, plotseling een ‘tweezaamheid’) en ‘alles wat ons niet doodt, maakt ons sterker’, maar uiteindelijk komt ook hij terecht bij een woeste vreugde en een onvoorwaardelijke liefde voor het leven.

Epicurus, Spinoza, Nietzsche – een interessante filosofische lijn (in 5 bijeenkomsten)
Data
Woensdagavond 13 mrt – 20 mrt – 3 apr – 10 apr – 17 apr
Tijd: 19.00 – 21.00 uur
Plaats : OBA Oosterdok - Zaal 3.1( Oosterdokseiland, nabij Amsterdam CS)
Kosten: 90 euro
Cursusbegeleider: Anne Woodward

 

---------------

3 > Ethica 

In deze reeks van vijf avonden staat per bijeenkomst één van de 5 delen van de Ethica centraal, zodat we in 5 maanden de Ethica als geheel bespreken. Dit is dus geen bespreking in detail en op een specifiek thema, maar een overzicht van het werk en de belangrijkste en meest opvallende stellingen. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor wie al enigszins vertrouwd is met de hoofdlijnen en terminologie van Spinoza, bijvoorbeeld door één van onze introductiecursussen. Het doel is inzicht te geven in de opbouw en argumentatielijn van de Ethica. 

Per bijeenkomst wordt aangegeven welke stellingen we zullen bespreken, zodat de deelnemers zich bij het lezen van de Ethica kunnen voorbereiden. Er is geen voorgeschreven vertaling van de Ethica om te gebruiken, alle vertalingen zijn welkom.

De Ethica (in 5 bijeenkomsten)
Data
: Donderdagavond  22 feb – 4 apr – 2 mei – 6 jun – 4 jul
Tijd: 19.00 – 21.00 uur
Plaats: OBA, Oosterdokseiland, nabij Amsterdam CS
Kosten: 90 euro
Studiemateriaal: Ethica (vertaling naar keuze)
Cursusbegeleider: Erwin Nielsen

 

---------------

Aanmelden

Door middel van het onderstaande formulier kunt u zich aannmelden voor de studiegroepen. 
De met een (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.


Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.

Invalid Input

Mochten er last minute wijzigingen zijn, dan is het fijn als we u telefonisch snel op de hoogte kunnen brengen.

Invalid Input

Invalid Input

 

 

Spinoza

Al jaren een succes: onder begeleiding van enthousiaste Spinoza kenners een deel van het werk bestuderen.

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.