ASK logo

spinoplaatje copy

Het doel van de politiek is dus in werkelijkheid de vrijheid. / TPT, H. 20, al. 6

Cursussen

pintozaal

Maak kennis met het werk en leven van Spinoza bij een van de introductie cursussen. En verdiep je verder in een van de studiegroepen. 
Lees meer

Spinozadagen

Elk jaar organiseren we samen het Paradiso in november de Spinozadag. Met boeiende lezingen, muziek en een boekenstand.
Lees meer

Spinozacentrum

spinozacentrum erik blits

Vanaf het ontstaan van de Amsterdamse Spinoza Kring heeft het opzetten van een Spinoza kennis- en informatiecentrum voorop gestaan.
Lees meer

Amsterdamse Spinoza Kring

Kring rond beeld Spinoza

Met Spinoza heeft Amsterdam een historische 'superster' uit de Gouden eeuw in huis. De ASK wil bevorderen...
Lees meer

Spinoza

2012 poster spinozadag

Spinoza (1632-1677) was een van de belangrijkste filosofen ooit en zijn werk is ook vandaag nog hoogst relevant.
Lees meer

Zondag 25 november heeft de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, de Frans Banninck Cocqpenning uitgereikt aan professor Jonathan Israel. Hij overhandigde de onderscheiding tijdens de 5e Spinozadag in Paradiso in Amsterdam.

© Gerard Arninkhof 2012© Gerard Arninkhof 2012De historicus Jonathan Israel (Institute for Advanced Study, Princeton, VS) heeft geschreven over de Nederlandse geschiedenis, het tijdperk van de Verlichting en het Europese Jodendom. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de internationale bekendheid van de stad Amsterdam als historische handelsstad en intellectuele vrijstaat.

Professor Israel heeft met zijn onderzoek laten zien dat de Verlichting, die de westerse samenleving zo radicaal heeft veranderd, in Nederland geboren werd. Uit Nederland afkomstige en in Nederland gevestigde denkers deden Europa op zijn grondvesten trillen. Democratie, het vrije woord, tolerantie en individuele vrijheid – al deze waarden hebben in de beleving van de westerse mens een vanzelfsprekendheid gekregen, die er niet altijd is geweest. Toen ze voor het eerst naar voren werden gebracht, waren deze ideeën zeer radicaal. In zijn studies gaat Israel terug naar de filosofische wortels van onze democratische rechtsstaat: de Radicale Verlichting.

Israel heeft de Amsterdammer Baruch de Spinoza aangewezen als de sleutelfiguur van deze Radicale Verlichting en Amsterdam als de stad waar deze radicale Verlichtingsideeën tot ontwikkeling konden komen.

De stad Amsterdam eert Jonathan Israel voor zijn historische onderzoek dat van groot gewicht is voor Amsterdam.

De Spinozadag wordt jaarlijks georganiseerd door de Amsterdamse Spinoza Kring om aandacht te vragen voor Spinoza en zijn gedachtegoed. Het is tevens een manier om de actuele betekenis van zijn ideeën over het voetlicht te brengen en Amsterdam de gelegenheid te geven zich 'Stad van Spinoza' te tonen. Sprekers tijdens deze 5e Spinozadag waren Jonathan Israel, Arnon Grunberg en Eberhard van der Laan.

De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan diegenen die zich bijzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam gedurende een periode van ten minste twaalf jaar.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Nieuwbrief aanmelden

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 06 - 43.49.89.15 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.