ASK logo

amsterdam

Ook in 2015 organiseren Frans Jespers en Jeroen Bartels weer twee Spinozaweken op het prachtige Lesbos. Deze keer gaat het over Spinoza's Briefwisseling. 

Spinoza’s Briefwisseling bevat 88 brieven. 50 hiervan zijn van de hand van Spinoza, 38 brieven zijn van degenen met wie hij correspondeerde. In de zeventiende eeuw richtte een brievenschrijver zich vaak tot een ruimer publiek dan alleen de geadresseerde. Spinoza gaat in zijn brieven in op vragen of op tegenwerpingen die door lezers aan hem worden voorgelegd en probeert in discussie met hen zijn opvattingen te verduidelijken. Dit geeft zijn brieven een grote levendigheid.
Het loont zeer de moeite om via zijn correspondentie kennis te maken met het denken van Spinoza, ook al treffen we in de briefwisseling weinig afgeronde theoretische beschouwingen. Door de specifieke vragen waar Spinoza een antwoord op probeert te geven, werpen ze echter dikwijls een heel verrassend licht op gedachten die hij elders in zijn werk systematisch probeert uit te werken.
Wij zullen een vijftal onderwerpen aan de orde stellen en in verband brengen met relevante teksten uit Spinoza’s Ethica, Theologisch-politiek traktaat en Staatkundige verhandeling. Doel van de cursus is een beeld te krijgen van Spinoza’s denken en van het belang van zijn benadering voor de wereld waarvan wij deel uitmaken.

 

 

Opzet
Vijf dagen inleidingen en gezamenlijke besprekingen van brieven en brieffragmenten uit Spinoza’s Briefwisseling, gegroepeerd rond vijf onderwerpen:
(1) ‘God oftewel de natuur’. De betrekkingen tussen geloof en weten;
(2) Spinoza’s opvattingen over de plaats en rol van de mens;
(3) Wegen naar (meer) vrijheid. Over vrijheid en noodzakelijkheid. Spinoza’s onderscheid
tussen ‘vrijheid’ en ‘vrije wil’;
(4) De dwang van de menselijke ‘affecten’ en de macht van de ‘intuïtie’;
(5) Over individuele vrijheid en vrijheid als staatsburger.

 

Inleiders
Dr Jeroen Bartels (voor inhoudelijke informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), oud-docent geschiedenis van de filosofie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Frans Jespers (voor inhoudelijke informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) , oud-docent filosofie en ethiek aan de Avans Hogeschool in Breda.
Kosten
Cursus, inclusief reader: € 440,-
kosten logies per appartement met terras, op loopafstand van de zee: voor 1 persoon € 22,- (met zicht op tuin en soms een beetje zee) of € 27,- (met zicht op zee); voor 2 personen zijn de prijzen respectievelijk € 27, - en € 33,- [deze laatste prijzen staan nog niet geheel vast].
Het beste is uit te gaan van op zijn minst 7 nachten. Reiskosten zijn voor eigen rekening. Maximaal 15 mensen per cursus. Belangstellenden graag met adres en e-mailadres aanmelden vóór 1 februari 2016 via Els Maes, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij zorgt ook desgewenst voor de boekingen en is onze gids op het eiland. Eind februari volgt uitvoeriger informatie.

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.