ASK logo

We hebben u nodig

Help mee het draagvlak voor Spinoza in Amsterdam te vergroten en ...


Word Vriend!

Zoals u weet behoort Spinoza tot het culturele erfgoed van Amsterdam. Zijn ideeën over vrijheid, democratie en tolerantie vonden en vinden hier weerklank en dragen ertoe bij dat Amsterdam nog steeds een open en vrijzinnige stad is. De Amsterdamse Spinoza Kring wil dat graag zo houden en spant zich in om zijn gedachtegoed levend te houden onder meer door het organiseren van cursussen en de jaarlijkse Spinozadag.
Het verheugt ons dat in 2018/19 de Amsterdamse Spinoza Kring met Spinoza op de 3e verdieping een plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam krijgt met boeken en een informatie- en leeshoek. Ook een deel van de cursussen zal in de OBA plaats (gaan) vinden. De zichtbaarheid van Spinoza en zijn gedachtegoed worden hiermee voor een breder publiek toegankelijk gemaakt.

Spinoza en Amsterdam

Voor u als nieuwsbriefontvanger misschien al genoeg bekend maar toch nog even om het geheugen op te frissen...: Spinoza had een bijzondere band met Amsterdam. Hij ontwikkelde zich hier tot één van de grootste denkers uit de westerse geschiedenis. Hij kreeg er de inspiratie die hij verwoordde in zijn belangrijke werken als de Ethica (1677) en het Theologisch politiek traktaat (1670). Als zoon van Joodse vluchtelingen uit Portugal zag hij in het Amsterdam van de Gouden Eeuw hoe mensen met zeer uiteenlopende religies en van verschillende herkomst succesvol naast en met elkaar leefden. Vluchtelingen die elders om hun geloof werden vervolgd streken hier neer omdat zij er in vrijheid hun godsdienst konden uitoefenen. Spinoza begreep dat tolerantie eerder positief dan negatief uitpakte en dat verdraagzaamheid en contact belangrijke ingrediënten voor de bloei en welvaart van de stad waren. Ook aan de huidige stad met al zijn diversiteit biedt Spinoza’s gedachtegoed een recept voor beter samenleven.

spinoza amsterdam


Vriendenkring toen

In het toenmalige Amsterdam vormde Spinoza het middelpunt van een netwerk van gelijkgezinde vrienden en medestanders zoals Koerbagh, Van den Ende, Jelles, Balling, de zogenaamde ‘kring van Spinoza’. Nadat de wijsgeer uit Amsterdam was vertrokken bleef zijn denken in Amsterdam levend doordat zij zijn werk in wording lazen en bespraken. Na zijn dood in 1677 publiceerde deze vriendenkring Spinoza’s werk in Amsterdam. Zonder deze kring zou Spinoza niet meer dan een voetnoot in de geschiedenis van de filosofie zijn gebleven.

Hernieuwde vriendenkring

De Amsterdamse Spinoza Kring, opgericht in 2006, ziet zichzelf als een voortzetting van deze vriendenkring en het werk van Spinoza is daarbij een blijvende bron van inspiratie en discussie. Het is tijd voor een nieuwe stap. Door vriend te worden steunt u moreel én financieel de Amsterdamse Spinoza Kring. Ook geeft u de Kring gelegenheid zich beter te verankeren binnen de gemeente Amsterdam.
Wat maakt u mogelijk?

  • het organiseren van de jaarlijkse Spinozadag (november) in Paradiso
  • het geven van cursussen over het gedachtegoed van Spinoza en de actualiteit van zijn ideeën
  • inrichting en uitbreiding van een Spinoza leeshoek in de Openbare Bibliotheek Amsterdam
  • organisatie en voorbereiding van lezingen, debatavonden en andere (educatieve) activiteiten
  • een Spinoza presentatie in ‘The Embassy of the Free Mind’, in het Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht

Steun de Amsterdamse Spinoza Kring

Voor € 30,- per jaar bent u vriend van de Amsterdamse Spinoza Kring en werkt u mee om voor Spinoza en zijn gedachtegoed een prominentere plaats te realiseren in Amsterdam.

In de jaarrekening die wij publiceren op onze website kunt u zien hoe de binnengekomen donaties besteed worden alsmede alle andere inkomsten en uitgaven van de Stichting.
De Amsterdamse Spinoza Kring heeft een ANBI-status.

Voor uw bijdrage aan de Vriendenkring van Spinoza ontvangt u een uitnodiging voor een jaarlijkse vriendenbijeenkomst. Verder kunt u deelnemen aan activiteiten speciaal georganiseerd voor ‘Spinoza vrienden’ zoals een Spinoza- rond-wandeling, een gezamenlijk bezoek aan het Spinozahuis, of rondleidingen en boekpresentatie’s.

Ja ik word vriend!..

en download hier het machtigingsformulier


U kunt het vervolgens uitprinten en invullen. 

Door ondertekening wordt er tot wederopzegging € 30 euro per kalenderjaar van uw rekening afgeschreven.
Retourneer het gescande machtigingsformulier ingevuld en ondertekend per email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


óf stuur het per post naar :
Stichting Amsterdamse Spinozakring
Sint Antoniesbreestraat 69
1011 HB Amsterdam


Ontvangt u liever een machtigingsformulier per post? Laat u ons dat s.v.p. weten door een bericht te sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem telefonisch contact op.


Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 06 - 43.49.89.15 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.