ASK logo

Zondag 20 november 2011 van 13.00 tot 16.30 uur
Paradiso, Amsterdam

m.m.v. Carolien Gehrels, Jan Knol, prof.mr. Eugène Sutorius, Boris van der Ham, Carien de Jonge, Roman Ensemble, Antiquariaat Spinoza en Jaron Beekes.

De internationaal geroemde filosoof Baruch de Spinoza (1632-1677), een tweedegeneratie-allochtoon uit de 17de eeuw, is geboren in Amsterdam en woonde zijn hele leven in Nederland. Zijn denken heeft velen geïnspireerd (Goethe, Hegel, Einstein) en is ook vandaag nog uiterst actueel. De filosofie van Spinoza is niet slechts gericht op het vinden van waarheid, maar heeft vooral een ander doel: door de bestudering van zijn wijsbegeerte zou het mogelijk zijn vrede met het bestaan te vinden.

Om zijn gedachtegoed bekender te maken, organiseren de Amsterdamse Spinozakring en Paradiso sinds 2008 de Spinozadag. 'De vrijheid van meningsuiting', 'De liefde' en 'Het menselijk handelen begrijpen' zijn thema's die de afgelopen jaren aan bod zijn gekomen.
Dit jaar staat de dag in het teken van De vrije wil. Nieuwe inzichten van neurowetenschappers doen vermoeden dat de mens geen vrije wil heeft. Krijgt Spinoza drie eeuwen na dato gelijk? En wat betekent dit voor het menselijk handelen en ons oordeel daarover?

Foto's

 

spinozadag 2011 frank van kreuningenFrank van Kreuningen
© Ed Boumans
 
spinozadag 2011 carolien gehrelsCarolien Gehrels
© Ed Boumans
spinozadag 2011 overzichtSpinozadag 2011
© Ed Boumans
 
spinozadag 2011 roman ensembleRoman Ensemble
© Ed Boumans
spinozadag 2011 jan knolJan Knol
© Ed Boumans
 
spinozadag 2011 eugene sutoriusEugene Sutorius
© Ed Boumans
spinozadag 2011 debatForumdiscussie
© Ed Boumans
 
spinozadag 2011 boris van der hamBoris van der Ham
© Ed Boumans

Poster van Spinozadag 2011

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.