ASK logo

spinoza 0

Op zondag 22 november 2009 hebben wij de 377ste geboortedag van de grote filosoof Baruch de Spinoza gevierd. 

Spinoza en de Liefde

Op deze tweede Spinozadag hebben we aandacht besteed aan de gedachten van Spinoza over de liefde. De naastenliefde, de liefde tot God/de Natuur, de relatie met de verstandelijke kennis.

Het evenement werd geopend door prof.dr. Piet Steenbakkers, die een inleiding hield over de liefde in de filosofie van Spinoza. In reactie hierop heeft prof.dr. Kees Schuyt zijn visie gegeven op het thema. Vervolgens was het woord aan het publiek dat in discussie ging met de sprekers. Rob Hartmans leidde het debat in goede banen met prikkelende stellingen en vragen. Helaas was Theo Loevendie om gezondheidsredenen verhinderd. Anders had hij ons kunnen vertellen waar zijn liefde en bewondering voor Spinoza vandaan komt en waarom hij al vanaf zijn jeugd een grote opera over deze filosoof wil componeren. Verder hield Martin Šimek zijn eigen pleidooi voor de liefde. De Spinozadag kreeg helemaal een feestelijk karakter door de muzikale bijdragen van de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht. De dag werd afgesloten door Carolien Gehrels, wethouder Kunst en cultuur van Amsterdam.

"Wanneer wij iemand liefhebben, zullen we proberen dat diegene ons wederkerig lief heeft" (vrij naar Ethica III, stelling 33). Ware liefde verbindt zich in vriendschap met de ander en mijdt zonodig het conflict niet, zich bewust van het belang van rede en reflectie.

Paradiso_Amsterdam.jpg

De Spinozadag 2009 was een co-productie van de Amsterdamse Spinoza Kring en Paradiso.

De Spinozadag 2009 is financieel mogelijk gemaakt door Het Amsterdamsch Fonds, het Hartenfonds, de Stichting Huibert van Saane, het Wijkcentrum d'Oude Stadt en de M.A.O.C. Gravin van Bylandtstichting.

Lezingen

De teksten van de Spinozadag 2009 zijn hier te downloaden als PDF-bestand:

• De lezing van prof.dr. Piet Steenbakkers: Spinoza en de liefde

- de tekst van de lezing (PDF)

- de Powerpoint slides bij de lezing (PDF)

Creative Commons LicenseDe tekst van de lezing Spinoza en de liefde van Piet Steenbakkers is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie

De muziek bij aanvang van de lezing, het openingskoor van de cantate Du sollt Gott, deinen Herren, lieben van J.S. Bach (BWV 77), is te vinden op de website van Monteverdi Productions. Om de muziek daar te kunnen afspelen, heeft u het programma Real Player nodig. Dat programma kunt u op de website van Monteverdi Productions downloaden.

• Het slotwoord van Carolien Gehrels, wethouder Kunst en Cultuur van Amsterdam.

Foto's

img_3636.jpgFanfare van de Eerste Liefdesnacht
© Ed Boumans 2009
  img_3638.jpgFanfare van de Eerste Liefdesnacht
© Ed Boumans 2009
     
img_3652.jpgPiet Steenbakkers
© Ed Boumans 2009
  img_3658.jpgPiet Steenbakkers
© Ed Boumans 2009
     
img_3665.jpgKees Schuyt
© Ed Boumans 2009
  img_3689.jpgForumdiscussie
© Ed Boumans 2009
     
img_3695.jpgFrank van Kreuningen
© Ed Boumans 2009
  img_3699.jpgMartin Šimek
© Ed Boumans 2009
     
img_3713.jpgMartin Šimek
© Ed Boumans 2009
  img_3718.jpgCarolien Gehrels
© Ed Boumans 2009

Poster Spinozadag

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.