ASK logo

Het boekenbezit van Spinoza: een vrij toegankelijke catalogus


Nadat Spinoza in 1677 overleden was, werd door een notaris een inventaris gemaakt van zijn nagelaten inboedel. Veel was het niet, maar van de ongeveer 160 boeken werd wel een redelijk goede beschrijving gemaakt. En daarmee weten we welke boeken Spinoza tegen het einde van zijn leven in huis had.
De boeken werden verkocht, daardoor uit beeld verdwenen. Maar rond 1900 werd door de Vereniging Het Spinozahuis begonnen met een reconstructie van deze collectie door identieke exemplaren aan te kopen. Toen het Spinozahuis in Rijnsburg een grondige verbouwing onderging, werd deze boekencollectie tijdelijk elders ondergebracht en gecatalogiseerd. De boeken van Spinoza, samengesteld door Jacob van Sluis en Tonnis Musschenga, bevat deze lijst van nagelaten boeken. Men kan deze catalogus als PDF-bestand (https://pure.rug.nl/ws/portalfiles/portal/2640194/Boeken_van_Spinoza.pdf) downloaden. Let op: het is een groot bestand (27MB).

De gereconstrueerde boekenverzameling van Spinoza is inmiddels alweer jarenlang te bewonderen in Museum Het Spinozahuis in Rijnsburg.
Het Museum is geopend dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Raadpleeg de website voor lopende tentoonstellingen, activiteiten en aangepaste openingstijden https://www.spinozahuis.nl/spinoza-museum-rijnsburg

 

jaap-van-egmond_8501.jpg

 

jaap-van-egmond_6403.jpg

 

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.