ASK logo

spinoza handschrift

ramsey_nasr01.jpgActeur en dichter Ramsey Nasr (1974) vertolkt de hoofdrol in een film over het leven van de filosoof Spinoza. Dat heeft regisseur Rudolf van den Berg op zondag 14 december 2008 aangekondigd.

De film (werktitel Spinoza), die vermoedelijk in 2012 of 2013 gedraaid zal worden, is volgens Van den Berg "een dramatische interpretatie van het leven van Spinoza". De regisseur hoopt dat zijn film meer bekendheid geeft aan het leven en werk van de 17de-eeuwse filosoof. "Iedereen kent de naam Spinoza, maar eigenlijk weet niemand wat hij dacht en waar hij voor stond", stelt hij. "Daar moet dit heldenverhaal verandering in brengen."

Van den Berg werkt al bijna twee jaar aan het project. De regisseur maakte eerder producties als Zoeken naar Eileen (1987), De Avonden (1989) en De Johnsons (1992) en werkt momenteel aan de film Tirza (2010). De ontwikkeling van de film neemt veel tijd in beslag gezien het (ook financieel) complexe karakter van het project. De film wordt geproduceerd door Cadenza Films en Fu Works in coproductie, terwijl Omroep Human ook zal bijdragen.

De film wordt een combinatie van fictie en documentaire en draait om de vraag waarom Spinoza's rationalistische verlossingsfilosofie tot op de dag van vandaag nog zo actueel is.

De Nederlands-Palestijnse schrijver, dichter en acteur Ramsey Nasr is te zien geweest in het Canvas-programma Wildcard Tanzania. Hij toert met muzikant Mauro Pawlowski langs de culturele centra met het programma Geletterde mensen. Nasr schreef o.a. drie dichtbundels, een novelle, twee libretto’s, een essaybundel en een reisdagboek. Hij won voor zijn werk meerdere literaire en toneelprijzen. In 2005 vervulde hij met veel bijval de functie van stadsdichter van Antwerpen. Op 28 januari 2009 is Ramsey Nasr voor de duur van vier jaar verkozen tot Dichter des Vaderlands.

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.