ASK logo

spinoza handschrift

D66'er Boris van de Ham heeft donderdag 5 juli tijdens zijn laatste inbreng in de Tweede Kamer het Theologisch-politiek Traktaat van Spinoza aangeboden aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Het was hem opgevallen dat er wel een Bijbel en Koran op het leesplankje bij haar plek staan, maar geen seculier leesvoer.

Van der Ham zei er dit van:

"Voorzitter, ik was altijd gefascineerd door de grote hoeveelheid boeken die daar onder uw handbereik staan. Wetteksten, woordenboeken, maar ook de Bijbel en ook de Koran. Maar het is vreemd dat nog nooit iemand uit meer seculiere hoek u wat heeft aangeboden om onder uw, en daarmee ons aller handbereik te hebben. En dat terwijl de Nederlandse geschiedenis zoveel inspirerende denkers heeft voortgebracht. Daarom biedt ik u deze mooie uitgave van het 'Theologisch-politiek traktaat' van Spinoza aan. Een denker die niet alleen mij, maar ongetwijfeld ook veel breder inspirerend wordt geacht. Ik hoop dat uw boekenplank in de plenaire zaal daarmee nog vollediger wordt gemaakt. Ik sluit af met een prachtige zin uit Spinoza's traktaat: 'Het doel van de staat is de vrijheid'."

Verbeet was blij met het boek. "Het staat hier ter inspiratie voor u allen", sprak ze tegen de Kamerleden.

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.