ASK logo

spinoza handschrift

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag is beschermheer geworden van de documentaire die over filosoof Spinoza wordt gemaakt. Van Aartsen is zeer verheugd dat Spinoza, die uit Amsterdam werd verbannen en asiel vond in Den Haag, de film krijgt die hij verdient, zo maakte producent Robin Lutz vrijdag bekend.

Lutz werkt momenteel aan de film over het leven en denken van Spinoza en wat de 17e-eeuwse denker vier eeuwen later nog voor ons betekent. Baruch Spinoza (1632-1677) stond aan het begin van de Verlichting. Zijn kritiek op de Bijbel maakte hem een controversieel persoon: zijn belangrijkste boek Ethica werd pas na zijn dood gepubliceerd. Spinoza was bovendien een van de eerste denkers die betoogde dat alle mensen gelijk zijn en dat iedereen de vrijheid moet krijgen om te geloven, te denken en te zeggen wat hij of zij wil.

Producent Lutz wil vooral een documentaire maken die Spinoza's gedachtegoed en de betekenis daarvan voor een groot publiek duidelijk maakt. "Zijn denken is nog steeds voor het grote publiek relatief onbekend omdat hij zijn teksten in het Latijn schreef", legt hij uit. Er wordt ook een duidelijke link gemaakt naar Den Haag, Voorburg en Rijnsburg waar Spinoza terecht kwam toen hij vanwege zijn denkbeelden uit Amsterdam werd verbannen. "Spinoza was één van de eerste mensen die Den Haag profileerde als stad van Vrede en Recht. Daarom wilde burgemeester Van Aartsen zijn naam ook graag aan het project verbinden."

De film wordt in de zomer van 2015 uitgebracht. Opnames vinden plaats in Den Haag, Amsterdam, Voorburg, Rome en Duitsland. Er wordt ook een lesbrief worden gemaakt over Spinoza die aan middelbare scholen in de regio Den Haag wordt aangeboden.

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.