ASK logo

spinoza handschrift

Tijdens de tentoonstelling 'De glorie van het joodse boek' ( tot en met 8 januari 2017) is in het Joods Historisch Museum onder andere het manuscript van Spinoza's Ethica te zien dat enige jaren geleden in het Vaticaan is ontdekt. De tentoonstelling vindt plaats ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de bibliotheek Ets Haim, gehuisvest in de Portugese synagoge. 

Het 'Vaticaanse manuscript' was eigendom van Spinoza's kennis Ehrenfried Walther von Tschirnhaus, die op reis in Rome een andere kennis van Spinoza tegen het lijf liep, de inmiddels tot het katholicisme bekeerde Niels Stensen. Die was Spinoza nu vijandig gezind en wist het manuscript over te dragen aan de inquisitie.  

 

 

Evenementen

Op 11 december zal Henri Krop om 16.00 een rondleiding verzorgen voor cursisten van de Amsterdamse Spinoza Kring (maximaal 25 deelnemers). VOL  We onderzoeken of er een tweede datum mogelijk is. Wie zich al heeft aangemeld ontvangt bericht hierover. 

Op zondag 8 januari zal Piet Steenbakkers om 14.30 een lezing geven over dit manuscript. Aanmelden hiervoor kan via de website van het Joods Historisch Museum. 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.