ASK logo

spinoza handschrift


Adriaan Koerbagh: Eerherstel voor een dwarse denker


De Vereniging Het Spinozahuis organiseert in de periode 15 November 2019 tot 5 december 2020 een expositie over de vrijdenker Koerbagh op locaties in Rijnsburg, Amsterdam en Culemborg.

In oktober 1669 overleed Adriaan Koerbagh in het Willige Rasphuys in Amsterdam. Een jaar eerder was hij vanwege zijn ‘godslasterlijke geschriften’ tot 10 jaar werkstraf in het Rasphuys veroordeeld.

Zijn eveneens gearresteerde broer Johannes werd, doordat Adriaan alle verantwoordelijkheid voor de gewraakte geschriften op zich nam, vrijgelaten.

Koerbagh stelde, net als Spinoza, dat je God alleen kon leren kennen via de weg van de Rede. Hemel en hel, duivels en engelen, en bovennatuurlijke wonderen waren volgens hem mensen bedenksels. Niet blind geloof, maar kennis door middel van rationeel inzicht leidde volgens Koerbagh tot geluk. Een op de Rede gebaseerde godsdienst zou de basis moeten vormen voor een nieuw, rationeel staatsbestel. Koerbagh bracht zijn ideeën op een radicale manier aan de man; in het Nederlands. Hij heeft dat, nu 350 jaar geleden, met de dood moeten bekopen.

 

Ook voor kinderen!

Op de Koerbagh expositie kunnen kinderen de handpers gebruiken om de pagina af te drukken, waar de drukker stopte met het drukken van het boek “Een ligt schijnende in duystere plaatsen”. De tekst van die pagina vond hij zo opruiend dat hij Adriaan Koerbagh aangaf bij de autoriteiten. De zelf gedrukte pagina kunnen ze mee naar huis nemen. Daar valt veel met ze over te praten. Ook kunt u met hen de video bekijken die door een groep jongeren uit Katwijk is gemaakt over de “vrijdenker” Koerbagh.

Locaties en data tentoonstelling(en)

Rijnsburg: 15 november 2019 tot 15 maart 2020
Het Spinozahuis
Spinozalaan 29
2231 SG Rijnsburg
www.spinozahuis.nl
Open dinsdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur

Amsterdam: 1 mei tot 1 augustus 2020
Embassy of the free Mind
Keizersgracht 1231015 CJ Amsterdam
www.embassyofthefreemind.com
Open woensdag t/m zaterdag 10.00 tot 17.00 uur

Culemborg: 5 september tot 5 december 2020
Kapel van Het Weeshuis
Herenstraat 29
4101 BR Culemborg
www.weeshuismuseum.nl
Open dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Lezingen

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling wordt er maandelijks een publiekslezing georganiseerd. Daarbij zullen experts dieper ingaan op de ideeën en de betekenis van de verlichting en op de rol die mensen als Spinoza en Koerbagh daarin gespeeld hebben.

Lees verder op: meer informatie over de lezingen in Rijnsburg.

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.