ASK logo

spinoza handschrift

Sinds 26 juni is het mogelijk de route 'Vrijdenken met Spinoza' door Amsterdam te fietsen.
Deze route is ontwikkeld ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van het Humanistisch Verbond in samenwerking met 'Vrijheid van Amsterdam' en Artis en is op 25 juni gelanceerd.

Spinoza's gedachte dat de mens niet los gezien kan worden van de natuur (lees: het universum en alles wat daarin plaats vindt) vormt het uitgangspunt bij deze fietsroute.

Het startpunt is bij de Stopera bij het Spinozabeeld en voert via Duivendrecht richting de Bijlmer langs speciale banken waar men middels podcasts informatie kan beluisteren.

Kijk voor meer informatie op humanistischverbond.nl en vrijheidvanamsterdam.nl.'  

 


Vrijdenken met Spinoza op de fiets

 

AMSTERDAM – Vanaf 26 juni fiets je gratis de Spinozaroute. Je komt langs speciale Spinozabanken waar je luistert naar podcasts over dieren, planten en microben in de stad en de mens te midden van dit alles. De fietsroute is een initiatief van het Humanistisch Verbond, de Vrijheid van Amsterdam en Artis.

Medewerkers van ARTIS vertellen tijdens de tocht over organismen die in het wild in Amsterdam leven. Zoals de witte grijsbandspanner die zich oriënteert op de maan. Of de eeuwige jeugd van de kruisspin. Wetenschappers zoals Robbert Dijkgraaf, Amade M’charek en Damiaan Denys onderzoeken vervolgens wat voor dier de mens is en hoe mens, dier en plant verschillen. Buurtbewoners en andere Amsterdammers vertellen ook wat zij van het verschil vinden tussen mens en andere organismen. De verschillende perspectieven nodigen je uit te reflecteren over de plaats van de mens in de natuur.

Dat nadenken doe je op speciale banken langs de route. Je treft daar een leuning aan in de vorm van het dier of de plant waar Artis over vertelt. Ze worden op de bank en in de mensenwereld geplaatst. Horen ze bij de mens? En de mens bij hen? Of niet? De leuningen zijn gemaakt van recycled afvalplastic.

Spinoza is de aanleiding van dit onderzoek. Hij vond al in de zeventiende eeuw dat het onmogelijk is de mens niet als deel van de natuur te zien. Spinoza wordt door sommige denkers wel gezien als proto-bioloog. De fietstocht start bij het Spinozabeeld en gaat via ARTIS naar de Bijlmer, langs groene fietspaden en prachtige uithoekjes: een dagje vakantie in eigen stad(snatuur). Via QR-codes op de speciale leuningen aan stadsbanken, omgedoopt tot Spinozabanken, zijn de podcasts toegankelijk. Vergeet je telefoon met oordopjes dus niet!

Voor meer informatie kijk op humanistischverbond.nl en vrijheidvanamsterdam.nl.' 

Tegels over filosofen

De fietstocht is een vervolg op een ander filosofisch kunstproject. Op tien stoeptegels in hartje Amsterdam lees je quotes van filosofen, om Amsterdam als vrijdenkersstad te eren.

 

 

Hieronder het Spinozabankje bij de Stopera (startpunt) en moment van onthulling in de tuin van Darwin.


1-1_copy.jpg

 Onthulling_Spinozaroute_1.jpg

 Onthulling_Spinozaroute_2_copy.jpg

 

Prototype

 

De route globaal

Spinozaroute_overzicht_copy.png

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.